2019-2021: „AGE-GAP” – A generációs különbségek kezelése a munkahelyeken

Az idősebb munkatársak megtartása nemcsak a munkaerő biztosítása miatt fontos a vállalatok számára, hanem azért is, mert munkatapasztalatuk, vállalatspecifikus tudásuk lényeges értéket képvisel. A demográfiai változások kihívásaira adott válaszként az európai szociális partnerek is kiemelten foglalkoznak az intergenerációs kérdések kezelésével.

A projekt célja, hogy hét országban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Montenegróban és Észak-Macedóniában felmérje, hogy a vállalatok, illetve a szociális partnerek hogyan kezelik a különböző generációk munkahelyi együttműködésének kérdését. Milyen gyakorlatokat folytatnak a különböző generációk tudásának összehangolására, az eltérő életkori adottságokból adódó lehetőségek kihasználására, az idősebbek tapasztalatainak és a fiatalabbak gyakran újszerűbb ismereteinek (pl. informatikai tudás) ötvözésére, valamint az élethosszig való tanulás lehetőségének megteremtésére. Milyen szerepet játszanak az AGE-GAP áthidalásában a vállalati menedzserek és a szociális partnerek.

A Kopint-Tárki a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alvállalkozójaként vesz részt a munkában. Ennek keretében a feladata:

  • a kérdőív megszerkesztése magyarul és angolul, a lekérdezés koordinálása a külföldi partnerszervezetekkel,
  • a hét nemzeti kérdőív eredményeinek feldolgozása, kiértékelése és összegzése,
  • a partnerintézményeknél készült országtanulmányok összefoglalása,
  • a magyarországi tanulmány elkészítése a kérdőívek alapján,
  • interjúk készítése,
  • részvétel és előadások tartása a kerekasztal megbeszéléseken és konferenciákon (2020 áprilisa óta online).
Megrendelő:
Az Európai Bizottság (VS/2019/0031) a VP/2018/001 „Support for social dialogue” program keretében
Időtartam:
2019. június - 2021. december
Projektvezető:
Palócz Éva
Résztvevők:
Bogó Rozália, Vakhal Péter
Dokumentumok: