Az európai gazdaság újraindítása és hatásai a kelet-közép európai országokra (angolul és kínaiul)

2020. márciusa óta, a COVID-19 járvány súlyos következményekkel járt az európai gazdaságokra is. A tanulmány célja, hogy A tanulmány célja felmérni, hogy az Európai Unió COVID-19 miatti gazdasági válságból való kilábalás miként hat a közép-kelet-európai országokra, és milyen hatással lesz a közép-kelet-kínai gazdasági kapcsolatokra

A tanulmány három intézet együttműködésével készült: a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet., mint a konzorcium vezetője, a Világgazdasági Kutató Intézet, a Közgazdasági és Regionális Tanulmányok Központja (VGI-KRTK) és a Kelet-európai, Orosz, és közép-ázsiai tanulmányok Intézete  (IEERCAS, Kínai Társadalomtudományi Akadémia, Peking).

A tanulmány 2 fő fejezetből áll, ezen belül 7 alfejezetből.

Az első fő fejezet áttekintést nyújt

• az Európai Unió globális gazdasági helyzetéről és kilátásairól,

• a költségvetési folyamatokról, az államadósság alakulásáról az EU-ban, valamint annak következményeiről a közeljövőben

• az Európán belüli kereskedelmi kapcsolatok intenzitásáról, amely a Kelet- és Nyugat-Európa közötti kölcsönös függőség egyik fő tényezője.

A második fő fejezet az európai helyreállítás és újraindítás néhány fontosabb kérdésével foglalkozik

• lehetséges változások a globális értékláncokban (GVC)

Az európai gazdaságélénkítési politika a zöld gazdaságba és a digitalizációba történő jövőbeli beruházásokra összpontosít a Next Generation EU program keretében.

  • a digitális kapacitásokba és képességekbe történő beruházások növekvő szerepe az európai gazdaság fellendülésében, Közép- és Kelet-Európában is.

• a közép-kelet-európai országok hozzáállása a zöld gazdasághoz, a megújuló energiaforrásokba és / vagy az atomenergiába történő beruházásokhoz.

Az utolsó alfejezet a világjárvány lehetséges hatásait tárgyalja Kína és Közép-Kelet-Európa közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra.

Letölthető anyagok:

Restart Europe tanulmány (angolul)

Restart Europe tanulmány (kínaiul)

Megrendelő:
China CEE Intézet, Budapest
Időtartam:
2020. szeptember
Projektvezető:
Palócz Éva
Résztvevők:
Bogó Rozália, Losoncz Miklós, Matheika Zoltán, Nagy Katalin, Vakhal Péter (Kopint-Tárki), Éltető Andrea, Tury Gábor (KRTK-KTI) és He Ting (IREECAS, Peking)