Makrogazdasági, államháztartási helyzetkép 2021-ről

2021-ben a világgazdasági folyamatok jelentősen javultak, ami a magyar gazdaságra is jótékony hatással volt. A bizonytalanság azonban továbbra is nagy, amelyet a 2022-ben történt orosz támadás Ukrajna ellen tovább tetézett.

A növekedési számok alapján a magyar gazdaság 2021-ben a várakozásokat felülmúlóan sikeres volt: a szezonálisan kiigazított GDP-volumen negyedévről negyedévre jó ütemben emelkedett. Ugyanakkor a növekedés szerkezetének változása alapján indokolt az óvatosság. A második félévben az áru-külkereskedelem már negatívan járult hozzá a növekedéshez. Ugyan az export az utolsó negyedévben elkezdett magához térni, és ezzel egyidőben a szolgáltatás-külkereskedelem érdemben tudta támogatni a növekedést. A beruházások növekedése is negyedévről-negyedévre lanyhul, az állami beruházások pedig megrekedtek.

Ebbe a bizonytalan helyzetbe robbant be február 24-én Ukrajna orosz megtámadása. A háború kedvezőtlen gazdasági következményei miatt az előrejelzők az idei növeke­dési prognózisaikat sorra csökkentették. A Kopint-Tárki a korábbi előrejelzését eddig csak 1 százalékponttal mérsékelte, 4%-ra, lefelé mutató kockázatokkal.

A GDP-arányos költségvetés hiány 2021-ben is viszonylag magas volt (az Európai Unióban a hetedik legmagasabb), 2022 első három hónapjában pedig rekord-hiány alakult ki. Az év hátralévő részében nagyon fegyelmezett fiskális politikára lesz szükség, ami további állami beruházások elhalasztásával, illetve a lakossági ártámogatások mértékének az újragondolásával járhat. Ugyanakkor, az állam­háztartási hiány és az államadósság relatív mutatóját a vártnál magasabb folyó áras GDP jelentősen javítja, a várhatóan magas GDP deflátor következtében. Ennek ellenére az év egésze nem úszható meg 4 ezer milliárd forintos költségvetési hiány alatt (de inkább 4.500 milliárddal), ami még a magasabb nominális GDP mellett is a GDP 6,5-7%-át teszi ki. A kamatok és hozamok jelentős emelkedése miatt az államadósság finanszírozása jócskán meg fog drágulni.

A legnagyobb veszélyt a gazdaság számára az infláció gyorsulása jelenti.

A tanulmány letölthető: Makrogazdasági, államháztartási helyzetkép 2021

Megrendelő:
A Költségvetési Tanács titkársága, a KVT /7-1/2022 szerződés alapján
Időtartam:
2022. április
Projektvezető:
Palócz Éva
Résztvevők:
Bogóné Jehoda Rozália, Matheika Zoltán, Nagy Katalin, Palócz Éva, Vakhal Péter