A Kopint-Tárki 2021/3 konjunktúrajelentése

Megjelent a Kopint-Tárki 2021/3 konjunktúrajelentése „A Világgazdaság és a magyar gazdaság helyzete és kilátásai 2021 őszén” címmel. 

A második negyedévi kedvező teljesítmény után a harmadikban a világgazdasági teljesítmény valamelyest lassulhat, a korábban kirajzolódott kockázatok erősödtek. Az idén 5,7%-os globális növekedés várható, jövőre pedig valamelyest lassúbb, 4,5%-os. A jövőbeli kilátásokat tekintve lefelé mutató kockázatot jelent az infláció látványos erősödése, a szállítási szűk keresztmetszetek miatt kialakuló alapanyag és nyersanyaghiány, valamint az energiahordozók árának emelkedése, illetve a pandémia újbóli fellángolása. A gyorsuló növekedés és gyorsuló infláció hamarosan a vezető jegybankokat is lépéskényszerbe hozza. A legtöbb országban a fiskális politika továbbra is támogató marad, s az idei növekedés még nagy részben a fiskális ösztönzőkre támaszkodik. 

A jelentés itt, a sajtó-összefoglaló itt, a prezentáció pedig itt tölthető le. A sajtótájékoztató felvétele elérhető itt